111-jarige Japanner oudste man ter wereld

De 111-jarige Japanner Tomoji Tanabe is volgens het Guinness Book of Records de oudste man ter wereld. De burgemeester van zijn woonplaats Miyakonojo op het zuidwestelijk gelegen Japanse hoofdeiland Kyushu kreeg maandag de eer Tanabe een overeenkomstig certificaat te overhandigen, aldus de media.

Belga

De op 18 september 1895 in de zuidwestelijke stad geboren ouderling heeft acht kinderen grootgebracht en woont samen met zijn vijfde oudste zoon en diens vrouw. Tanabe is bovendien drievoudig betovergrootvader en telt 51 achterkleinkinderen en 25 kleinkinderen.

Tanabe houdt van gefrituurde garnalen en miso-soep met mosselen en drinkt tussendoor graag een glas melk, luidt het. De rustige gepensioneerde houdt ook getrouw een dagboek bij. In dezelfde zuidwestelijke provincie Fukuoka, waar ook Tanabe woont, woont ook de oudste mens van de wereld, de 114-jarige Japanse Yone Minagawa.

Japanners gelden onder andere dankzij hun gezond traditioneel voedsel als vis en tofu in het westen algemeen als voorbeeld wat betreft een gezonde levenswijze en een hoge levensverwachting.

De jongere generatie eet evenwel al lang niet meer zo gezond als de generatie van Tomoji Tanabe. De regering maakt zich daarom zorgen dat vooral Japanse mannen aan overgewicht lijden.

Nu in het nieuws