Italiaanse senator treedt af na rit met ambulance naar tv-studio

Net nu heel Italië weer gruwelt van zijn politici en al hun privileges, was het geen goed idee van de Italiaanse senator Gustavo Selva een hartfalen te fingeren en een ambulance als taxi te gebruiken.

GPD

Nog steeds in zijn onschuld gelovend, trad hij maandagavond wel af.

Selva, 84 jaar en lid van de ex-fascistische partij Nationale Alliantie, kwam zaterdag vast te zitten in het door het bezoek van George Bush volledig ontregelde Romeinse verkeer. De senator stond op het punt een tv-optreden mis te lopen en daarom viel hem naar eigen zeggen een 'oud trucje' in dat hij gebruikte toen hij nog journalist was bij de publieke omroep RAI: hij belde een ambulance, simuleerde hartproblemen en liet zich daarna door de ambulance naar z'n cardioloog rijden, die 'toevallig' bij de tv-studio bleek te wonen.

In de betreffende tv-uitzending vertelde Selva zonder gêne in geuren en kleuren met de ambulance te zijn gekomen. En dat niet alleen: hij beklaagde zich over de 17 minuten die hij had moeten wachten, over het ontbreken van medici aan boord en over de moeite die de chauffeur had gehad om het adres te vinden.

Dat het opgegeven adres niet dat van zijn cardioloog was vond de senator passen in wat voor hem naar eigen zeggen inmiddels een 'journalistiek onderzoek' was geworden. Maandag zei hij nog ter verdediging zich aanvankelijk echt niet lekker gevoelde te hebben - "ik ben 84 en heb 4 bypasses" - en dat het hem "zinnig leek te kijken hoe deze dienst werkt voor de burgers".

"Ik wil niet dat mijn eventuele schuld de instituties schaadt", schreef hij in zijn ontslagbrief aan de voorzitter van de Senaat. Selva benadrukte nogmaals dat hij echt even onwel was en niet had gezegd dat hij senator was. Niemand die dat geloofde. Het personeel van de ambulance heeft verklaard door Selva te zijn beledigd en zelfs bedreigd, precies dat wat de Italianen vinden horen bij de niet langer te tolereren 'arrogantie van de macht'.

Nu in het nieuws