Tweeduizend Vlamingen beklimmen dit weekend mythische Mont Ventoux

Een helblauwe lucht zaterdagochtend boven de Franse Vaucluse, geen wolkje aan de hemel, geen zuchtje wind en dat voorspellen de plaatselijke météos voor de ganse dag.

Belga

Zelfs 's nachts zal het volgens hen warm blijven. Een paar honderdtal Vlamingen zijn sinds 7.30 uur onderweg naar de hel. Tot zondagochtend zijn de Zuid-Franse dorpjes omgetoverd tot drie Vlaamse enclaves aan de voet van de mythische Mont Ventoux. Die zal zijn, gemiddeld 24 km, lange rug de komende vierentwintig uur een paar duizend keer laten beklimmen door dappere Galliërs.

Onderweg zal het organiserende Sporta de Vamingen bevoorraden met 13.000 Grany-koeken, 6.000 liter isotone dorstlesser en zowat 2.200 appelsienen en nog eens ruim zoveel bananen. Allemaal overgebracht uit België.

Door Sporta worden diegene die de top minstens éénmaal behalen, gezien als de echte helden, de echte vedetten. Beginnelingen stoomden zich op een aantal maanden klaar.

Toch zijn er enkele strijders die verder willen gaan. Zo gaat minister van Sport, Bert Anciaux (Spirit), voor een vertrek in Sault en met een tweede beklimming via Bedoin naar boven. Ex-topsporter Marc Herremans plant drie aanvallen.

Een ding staat voor iedereen vast. Het zal zweten worden onderweg naar het topje van de kale Mont Ventoux. Aan het startpunt in Bedoin weerklinkt zaterdagochtend het rocknummer van ACDC "Highway to Hell" met de zeer toepasselijke strofe "It's a long way to the top.".

Nu in het nieuws