Golf eens met een pad

Een Australisch gemeentebestuur heeft zich de woede van dierenrechtenverenigingen op de hals gehaald, nadat de gemeente haar inwoners had aangeraden om golf te spelen met padden in plaats van golfballetjes.

Belga

"Dit is totaal misplaatst. We begrijpen dat die dieren een echte plaag zijn en dat ze moeten uitgeroeid worden. Maar ze doodmeppen met golfclubs is onmenselijk en ondoeltreffend", zo protesteerde Michael Beattie, woordvoerder van het Australische agentschap van dierenbescherming (RSPCA).

"En wat daarna? We kunnen dan misschien hetzelfde doen met katten of kikkers? Dat ze in het gemeentebestuur plezier halen uit het golfen met padden, is onbegrijpelijk", vraagt Beattie zich nog af. "Ik wil niemand in bescherming nemen en we willen klaarheid scheppen", zo beloofde de burgemeester van Townsville Tony Moody.

De enorme padden (Bufo marinus) zijn een inheems giftig paddensoort die grote schade aanrichten aan de natuur in deze regio. Ongeveer 70 jaar geleden werd dit soort in Australië losgelaten om de insecten te doden die een bedreiging vormen voor het suikerriet.

De inwoners hebben er een gewoonte van gemaakt om de padden de weg af te rijden of met golfsticks of cricketbats de giftige beestjes te liquideren.

Nu in het nieuws