Deense artiest wil top Mont Blanc rood schilderen

Een Deense artiest, bekend om zijn spectaculaire en provocerende projecten, is op weg naar de top van de Mont Blanc. Hij wil daar een pot rode verf leegkieperen en zo een onafhankelijke staat oprichten. Dat heeft hijzelf maandag gemeld.

Belga

De Chileens-Deense Marco Evaristti (43) gaf zondag een "voorproefje" door "een deel van de berg, ter hoogte van de col des Flambeaux, op 3.400 meter, rood te schilderen".

De kunstenaar wilt nog niet zeggen wanneer hij van plan is de top van de berg te bereiken, omdat hij "niet op de hielen wil gezeten worden door politieagenten".

"Het is mijn missie om deze mythische Mont Blanc tot de Mont Rouge te maken en zo een soevereine staat op te richten, die ik "Pink State" wil noemen", verklaarde hij aan telefoon.

Met het "Mont Rouge-project" wilt Evaristti de wereld de vraag stellen: "Aan wie behoort de natuur toe? Het water in de meren, de sneeuw op de aarde, de bloemen in de velden of de bomen in tropische wouden?"

Marco Evaristti meent dat het "zijn recht" is om een "geweldloze staat op te richten op de Mont-Blanc, waarin pluralisme en verdraagzaamheid heersen". "Een staat die niet alleen van Frankrijk zal zijn".

"Frankrijk mag zich dan misschien veroorloven om nucleaire proeven uit te voeren in Polynesië, op duizenden kilometers afstand, maar mij kan ze niet verbieden een klein stukje grond van de berg in te zetten voor wereldvrede", meent de kunstenaar.

Het project is, volgens Evaristti, bovendien niet schadelijk voor het milieu: de verf is gemaakt op "basis van vruchten" en zou makkelijk afbreekbaar zijn.

Nu in het nieuws