Faalangst tegenover mannen doet vrouwen verliezen bij het schaken

Van alle schakers die het predikaat 'grootmeester' hebben verdiend, is nauwelijks 1 procent van het vrouwelijk geslacht. Maar dat is bepaald geen bewijs van beperktere intellectuele capaciteiten, zo ontdekte de Independent on Sunday. Dat vrouwen sneller schaakmat staan heeft volgens een nieuw onderzoek bovenal te maken met het feit dat ze zelf verwachten het niet te kunnen halen tegen mannen.

Belga

Voor veel mannen behoort schaken, net als autorijden en kaartlezen, tot de specialiteiten van het volgens sommigen nog altijd sterke geslacht. Zet een vrouw achter een bord met 64 vakken en de stukken vallen tot ook de koning wordt geveld. En het feit dat vrouwen nog nooit zijn doorgedrongen tot de absolute top van de schaakwereld lijkt dat vooroordeel te bevestigen.

Maar nieuw, Italiaans, onderzoek geeft aan dat ook hier perceptie een belangrijke rol speelt. Vrouwelijke schakers blijken namelijk veel beter te presteren wanneer ze (de indruk hebben dat) ze tegen een andere vrouw spelen. Als duidelijk is dat hun opponent van het andere geslacht is, verslechtert hun prestatie met tot 50 procent. En dat heeft, aldus de studie, dan weer veel te maken met het feit dat vrouwen er dan bij voorbaat van uitgaan dat ze geen kans maken. Met als gevolg dat ze er vaak van worden beschuldigd 'meisjesachtig' te spelen als ze falen, terwijl (mannelijke) kenners bij een goede partij de vrouwelijkheid van de speelster in twijfel durven trekken.

Naast die faalangst en dat gebrek aan zelfvertrouwen wanneer er een man aan de andere kant van het bord zit, ziet de beste Britse schaakster, Susan Lalic, nog een dieperliggende oorzaak voor de mindere resultaten: 'vrouwen zijn nu eenmaal niet zo obsessief aangelegd als mannen'. Maar in één adem voegt ze daaraan toe: 'ikzelf speel eigenlijk liever tegen mannen, want dan wordt er niet van me verwacht dat ik win'.

Nu in het nieuws