Tweeduizend naakte mensen op de foto

Tweeduizend naakte mensen hebben zondag meegedaan aan een fotosessie van de Amerikaanse kunstfotograaf Spencer Tunick. Dat heeft een woordvoerster van DREAM AMSTERDAM, een kunstevenement waarvan de foto's van Tunnick onderdeel zijn zondagochtend gezegd.

Belga

Op vier verschillende locaties in het centrum van de Nederlandse hoofdstad werden ze vastgelegd op de gevoelige plaat. Bloot en in bijzondere omstandigheden.

Zo stonden de naakte lichamen zij aan zij, op verschillende verdiepingen, aan de buitenkant van een parkeergarage aan de Marnixstraat. Vrouwen fietsten naakt over de Lijnbaansgracht, mannen stonden bloot bij een tankstation bij de parkeergarage. Dames en heren stonden gemixt in adamskostuum op een brug bij de Lelygracht.

"Vooral deze sessie is heel bijzonder. Er is hierbij geëxperimenteerd met huidskleur, de mensen staan op een van de foto's in verschillende tinten van licht naar donker naast elkaar. De fotosessie is meer dan een succes", aldus de woordvoerster van DREAM AMSTERDAM.

De deelnemers kwamen rond 3.30 's nachts al bij elkaar. "Ik was blij dat ik lang haar heb", zei een van de deelneemsters. "Anders had ik het wel heel koud gehad." De organisatie hield de locatie tot op het laatste moment geheim. Deelnemers konden zich via internet aanmelden en hoorden pas enkele dagen van tevoren waar en hoe laat ze zich moesten verzamelen.

De opening van DREAM AMSTERDAM is zondagavond in het Amsterdamse '11'. Daar zullen direct op een scherm al foto's van de sessie in het stadscentrum worden geprojecteerd. Maandag geeft de kunstenaar een lezing over zijn werk in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De foto's zelf worden op ware grootte verspreid door de stad tentoongesteld. Vanaf 23 juni tot en met eind augustus zijn ze te zien.

Het was niet de eerste keer dat Tunick naakte mensen op de foto zette. Hij maakte in april bij het Noord-Hollandse plaatsje Schemerhorn foto's van naakte modellen in een tulpenveld. De kunstenaar begon in de jaren negentig groepen blote personen vast te leggen op de gevoelige plaat. Hij deed dat in landen als Brazilië, Australië, België (Brugge, mei 2005) en de Verenigde Staten. In mei fotografeerde hij nog een recordaantal van 18.000 naakte mensen in Mexico-stad.

DREAM AMSTERDAM wil elk jaar een bekende kunstenaar uitnodigen om in de hoofdstad een werk te maken. Dit jaar is de eerste keer dat het evenement wordt gehouden.

Nu in het nieuws