Personeel Lanxess hervat werk

Het personeel van Lanxess Rubber uit Zwijndrecht gaat, na een staking van meer dan een week, opnieuw aan de slag. Een meerderheid van het personeel heeft zich in het referendum dat maandag werd gehouden, uitgesproken voor werkhervatting.

Belga

De directie is "tevreden" met het resultaat van de stemming, maar betreurt dat de verloren productie van de voorbije weken dit jaar niet meer kan ingehaald worden.

De staking bij Lanxess Rubber brak uit op 8 juni nadat directie en vakbonden het niet eens waren geraakt over het uitbetalen van een premie aan het personeel. Volgens de directie had het personeel geen recht op die premie omdat hun pas onderhandelde cao geen variabele verloning voorziet. Maar het personeel dacht daar duidelijk anders over.

Eind vorige week zaten bonden en directie rond de verzoeningstafel. De directie hield vast aan haar standpunt dat de arbeiders geen premie krijgen, maar engageerde zich wel om het variabele verloningsysteem ten voordele van de kaderleden opnieuw te bekijken. Het voorbije weekend kregen alle personeelsleden van Lanxess Rubber een brief van afgevaardigd bestuurder Paul van Damme in de bus waarin het resultaat van de verzoening werd uitgelegd. Van Damme riep de arbeiders tevens op om het werk zo snel mogelijk te hervatten. Die oproep viel duidelijk niet in dovemansoren. Maandag sprak 65,8 procent van de arbeiders zich positief uit om het werk te hervatten.

Bij Lanxess Rubber wordt synthetisch rubber geproduceerd. In Zwijndrecht werken ongeveer 500 personeelsleden.

Nu in het nieuws