Werknemers liftenfabrikant Otis in staking

Bij liftenfabrikant Otis in Groot-Bijgaarden is maandag een spontane staking uitgebroken naar aanleiding van het ontslag vorige week van 5 bedienden en 1 arbeider.

Belga

De werknemers zien hierin de voorbode van een afbouw van het bedrijf. Ze eisen meer duidelijkheid over de toekomst en de onmiddellijke stopzetting van deze ontslagengolf.

Bij Otis werken verspreid over het land zo'n 330 werknemers waaronder 240 arbeiders.

"De EU heeft liftenbouwers waaronder Otis veroordeeld tot een zware boete wegens kartelafspraken. Eerst beloofde de directie dat de Amerikaanse hoofdzetel die zou betalen. Een tijd geleden is echter ontdekt dat om deze boete te betalen een lening aangegaan is van 44 miljoen euro. De werknemers vrezen dat deze de toekomst van het Belgische bedrijf zwaar hypothekeert", aldus vakbondssecretaris Gui Heyrman (ABVV).

Die onrust wordt mede gevoed door de ontslagen vorige week van 5 bedienden en een 52-jarige arbeider die al 32 jaar bij Otis werkzaam was. "De staking is spontaan gestart in Brussel, maar ondertussen uitgedeind over het hele land. Zowel arbeiders als bedienden doen mee. Er is nog geen afspraak met de directie om over deze staking te gaan praten", aldus Heyrman