Verhoging aardgasprijs lokt felle kritiek uit

De beslissing van Electrabel om vanaf 1 september de prijzen voor aardgas en elektriciteit te verhogen, lokt scherpe kritiek uit.

ksleurs

BR>

Het energiebedrijf zegt dat de prijsverhoging een gevolg is van ”de prijsstijging op de internationale markten”.

Door het warme weer is de verkoop van aardgas teruggevallen en Electrabel wil met een prijsverhoging het verlies van inkomsten compenseren, stelt Test- Aankoop. Dat de energieprijs internationaal gestegen is, noemt de consumentenorganisatie een drogreden.

Unizo zegt dat Electrabel misbruik maakt van zijn bijna-monopolie op de Belgische markt.De KMO-organisatie wil overleg met Electrabel, maar wil desnoods vragen dat de regering tussenbeide komt. Hoe dan ook legt de prijsverhoging een hypotheek op de economische groei, zegt Karel Van Eetvelt van Unizo.

Minister van Energie Marc Verwilghen overweegt een vraag tot onderzoek te richten aan de raad voor de mededinging. Verwilghen zei op de VRT-radio dat hij wil laten nagaan of Electrabel al dan niet misbruik maakt van zijn machtspositie en of de reden die de energieleverancier aanhaalt om de prijsverhoging door te voeren correct is.

Nu in het nieuws