FN Herstal claimt 220.396 euro

In het dossier van de Hasseltse correctionele rechtbank over de smokkel van wapens en munitie bij FN Herstal en FN Zutendaal heeft het bedrijf zich vrijdag burgerlijke partij gesteld. Acht mannen en twee vrouwen staan terecht voor de smokkel en het verhandelen van de FN-wapens, namelijk de P90, Five-seveN en GP. FN Herstal vraagt een schadevergoeding van 220.396 euro.

Belga

Daarnaast vraagt het bedrijf één euro provisioneel morele schadevergoeding, omdat het door de berichtgeving in de zomer van 2005 slecht voor de dag kwam.

Van de 220.396 euro is 187.962 euro voor de aanpassingswerken aan de beveiliging binnen het bedrijf. Een werknemer uit Tongeren slaagde erin onderdelen van wapens via de metaaldetector naar buiten te smokkelen. Alleen zijn werktas moest niet door de detector en daarin zaten net de stukken van de wapens. Hij moest zijn tas oppervlakkig tonen aan de poorten van het bedrijf.

De media spraken van een bedrijf zo lek als een zeef. De kosten voor het verhogen van de beveiliging in het bedrijf waren aanzienlijk en die kosten wil FN Herstal nu terugvorderen van de tien beklaagden. De beklaagden vroegen de rechtbank die vordering af te wijzen.

Het resterende bedrag van 32.434 euro vraagt FN Herstal voor de diefstal van 3 P90's, 20 GP's, 15 Five-seveN, 20.600 patronen, enkele laders en een tiental metalen koffertjes.-

Nu in het nieuws