Nieuw cao-voorstel bereikt bij Tessenderlo Chemie

Bij het chemieconcern Tessenderlo Chemie hebben directie en vakbonden zaterdag een nieuw voorstel van cao voor de 800 arbeiders bereikt.

Belga

Dat zal donderdag en vrijdag ter stemming aan het personeel voorgelegd worden. Indien dat zijn fiat geeft, wordt ook de stakingsdreiging van het ACV afgewend. Om het voorstel te verwerpen, is een meerderheid van 66 procent nodig.

De christelijke vakbond had na de verwerping van een eerste cao-voorstel door de arbeiders een stakingsaanzegging ingediend. Die loopt af op 18 juni. Het ABVV opteerde voor nieuwe onderhandelingen. Ook de directie van Tessenderlo Chemie wilde opnieuw aan de onderhandelingstafel plaatsnemen om de sociale vrede te bewaren.

Het chemieconcern kondigde eerder deze week aan dat er in 2008 in het kader van het herstelplan "Target 2007" twintig miljoen euro extra bespaard zou moeten worden. Welke gevolgen dat voor de drie west-Limburgse vestigingen zal hebben, is nog niet bekend. In het nieuwe cao-voorstel kwamen directie en vakbonden zaterdag overeen dat de arbeiders dit jaar een loonsverhoging van 13 eurocent krijgen en het jaar nadien ÚÚn van 12 eurocent. Ze krijgen dit jaar ook een gegarandeerde premie van 500 euro en het jaar nadien een premie van 300 euro. In 2008 is een bijkomende premie van 200 euro, gekoppeld aan de winst, voorzien. Daarnaast zijn er nog twee premies van 35 euro die losgekoppeld worden van de winst, zo zegt vakbondsafgevaardigde Rob Urbain van het ABVV. Er zal in de looptijd van de cao voorts een werkgroep opgericht worden die gaat bestuderen op welke manier de werknemers in de toekomst in de winst kunnen delen. Voor de duurtijd van de cao wordt ook werkzekerheid gegarandeerd.

In vergelijking met het eerste cao-voorstel werden er een aantal kleine aanpassingen gedaan. Hierdoor krijgen de arbeiders dit jaar ÚÚn eurocent per uur extra. De premie van 300 euro in 2008 wordt ook twee maanden vroeger uitbetaald, aldus nog de vakbondsman. Het eerste cao-voorstel werd door 73 procent van de arbeiders verworpen.

In de drie vestigingen van Tessenderlo Chemie in het westen van Limburg werken zowat 1.200 mensen.

Nu in het nieuws