Een arbeider op vijf werkt meer dan 48 uren per week

Een arbeider op vijf ter wereld werkt meer dan 48 uren per week, aldus een studie donderdag van het Internationaal Arbeids Bureau.

Belga

Het studiebureau van de VN-organisatie boog zich over de arbeidsduur in vijftig landen. China is niet vervat in de studie. Opmerkelijk: ook in een ontwikkeld land als Groot-Brittannië heeft 25,7 procent van de arbeiders een "excessief uurrooster". De studie raamt dat 22 procent van de handarbeiders, of wereldwijd 614,2 miljoen mensen, onderworpen zijn aan een "excessieve" arbeidsduur.

In ontwikkelingslanden stelt het probleem zich het scherpst. Peru is koploper. In totaal 50,9 procent van de arbeiders werken er meer dan 48 uren per week. Van kortbij gevolgd door Zuid-Korea (49,5 pct), Thailand (46,7 pct) en Pakistan (44,4 pct).

In de geïndustrialiseerde landen, waar de ardbeidsduur duidelijk beperkter is, doen zich vrij aanzienlijke verschillen voor. Zo werkt 25,7 procent van de Britse arbeiders meer dan 48 uren per week, ten opzichte van Israël (25,5 procent), Australië (20,4 procent), Zwitserland (19,2 procent), de Verenigde Staten (18,1 procent) of Frankrijk met slechts 14,7 procent.

De pogingen om de arbeidsduur te beperken in de ontwikkelingslanden zijn mislukt, stelt co-auteur Jon Messenger, onder meer door de noodzaak voor arbeiders om langer te werken om te voorzien in het levensminimum.

Mannen werken gemiddeld langer dan vrouwen, blijkt nog. Mannen vertonen veel meer de tendens om voltijds te werken, terwijl vrouwen vaker deeltijds werken (minder dan 35 uren per week), omdat zij nog steeds de eerste verantwoordelijkheden dragen voor niet-betaald huishoudelijk werk.

In de 'informele economie', goed voor minstens de helft van de tewerkstelling in ontwikkelingslanden, werkt minstens 30 procent van de mannen meer dan 49 uren per week.

Nu in het nieuws