Zwartwerk ontdekt bij een op de vijf controles

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Siod) heeft de voorbije maanden bij een op de vijf controles naar sociale fraude grijs- of zwartwerk ontdekt.

Belga

Het aantal inbreuken stijgt ernstig, zo melden de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk donderdag. Tussen juli 2006 en februari 2007 voerde de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Siod) bij 5.392 werkgevers en zelfstandigen controles uit naar sociale fraude. Daarbij waren 13.372 werknemers betrokken. In één dossier op de vijf was er sprake van "inbreuken op de sociale wetgeving".

Het aantal controles is volgens Siod met een kwart toegenomen en het aantal vastgestelde inbreuken "stijgt ernstig". Het hoogste aantal overtredingen werd vastgesteld in de klassieke, "gevoelige" sectoren: bouwnijverheid (3.131), horeca (1.851), land- en tuinbouw (1.832) en schoonmaak (490).

Het gaat vooral om de niet-tijdige aangifte van tewerkstelling (zwartwerk), de onrechtmatige combinatie van een uitkering met een betaalde baan, overtredingen inzake deeltijds werk en de niet-correcte tewerkstelling van buitenlandse werknemers.

Het aandeel van de sociale fraude met buitenlanders blijft beperkt tot 14 procent van alle dossiers. Een vergelijking van de databanken van RVA en RSZ leverde 13.136 overtreders op in 26.267 onderzochte dossiers. Er werd voor bijna 13 miljoen euro aan uitkeringen teruggevorderd.

Nu in het nieuws