Postkantoren woensdag één uur dicht

Er komen opnieuw acties bij De Post, maar de hinder voor de klant zou beperkt blijven. Dat stellen de vakbonden in een gemeenschappelijke mededeling.

Belga

Woensdag 6 juni vindt een Europese actiedag plaats tegen de geplande liberalisering van de postmarkt. In België zouden de postkantoren in de grote steden daarom gedurende één uur, van 11 tot 12 u, gesloten worden.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront wil graag "een sterk signaal geven" tegen de Europese liberaliseringsplannen, maar anderzijds "de klant zo weinig mogelijk hinder laten ondervinden". Voor het pinksterweekeinde was er al eens een nationale stakingsdag bij De Post.

De kantoren die op 6 juni aan de actie zullen deelnemen zijn Brussel Brouckère, Hasselt-centrum, Leuven-centrum, Gent-centrum, Brugge (markt), Antwerpen 1, Aarlen 1, Namen 1, Luik (perron), Bergen-centrum, Charleroi (benedenstad) en Waver.

Door het werk een uur neer te leggen, willen de vakbonden protesteren tegen de geplande liberalisering van de postmarkt in Europa. "Dit gaat onvermijdelijk leiden tot een vermindering van de dienstverlening en verhoging van de tarieven voor particulieren en kleine zelfstandigen", staat in de mededeling. Gevreesd wordt dat in een vrijgemaakte markt enkel de winstgevende segmenten zullen verdwijnen naar nieuwe operatoren en De Post de minder interessante taken (in het kader van de universele dienstverlening) zal overhouden.

De vakbonden menen ook dat de vrijmaking tot verder banenverlies zal leiden, "twee keer de omvang van Renault Vilvoorde".

Ook in andere landen van Europa, zoals Frankrijk, zal er actie gevoerd worden.