Staking bij Diaprint in Aat

Bij drukkerij Diaprint in Aat heeft de socialistische vakbond SETCa maandagochtend een stakingsactie gelanceerd uit protest tegen het gebrek aan dialoog met de directie. Die zou te vaak op eigen houtje handelen zonder rekening te houden met de rechten van de werknemers en interimwerknemers.

Belga

Het bedrijf wordt sinds maandagochtend geblokkeerd. SETCa krijgt daarbij de steun van de christelijke vakbond CSC.

Sinds 05.30 uur is er een stakingspost opgetrokken tegenover het bedrijf op de industriezone in Aat. Diaprint, een familiebedrijf, stelt permanent een vijftiental mensen te werk. Er worden echter ook regelmatig interimwerknemers aangeworven om aan de vraag te kunnen voldoen.

"Sinds anderhalf jaar zijn er steeds vaker hardere uitvallen van de directie naar de vakbondsafgevaardigden. Dit is een aanslag op de syndicale vrijheid, maar vooral op de morele integriteit van de mensen die de rechten van de werknemers verdedigen", zegt Natalino Zidda, permanent secretaris van SETCa in Oost-Henegouwen.

Volgens Zidda werd het arbeidsreglement gewijzigd zonder overleg, worden de overuren niet aan 150 procent uitbetaald en worden onderaannemers en interimwerknemers niet geïnformeerd over hun rechten of over de veiligheidsvoorwaarden.

"De druppel die de emmer doet overlopen, is het feit dat de directie nu een vakbondsman van SETCa wil ontslaan en zijn onschendbaarheid wil opheffen omdat hij tijdens een pauze interimwerknemers over hun rechten had geïnformeerd", aldus nog Zidda.

Nu in het nieuws