Brugse burgemeester wil snel optreden tegen illegalenstroom

Burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) wil dat de minister van Binnenlandse Zaken snel en efficiënt optreedt tegen het groeiende aantal illegalen dat via Zeebrugge Groot-Brittannië wil bereiken. De jongste jaren bleek het aantal vluchtelingen zonder papieren in Zeebrugge onder controle. De afgelopen maanden echter is er een toename vastgesteld, vooral van Afghanen.

Belga

"Sinds we eind 2002 enkel kraakpanden sloopten die dienst deden als safehouse voor illegale migranten, was het vluchtelingenprobleem in Zeebrugge onder controle", zegt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V).

"In april pakte de politie 65 illegalen op. Vorige maand waren het er 99. Daarbij waren er respectievelijk 58 en 88 personen die de Afghaanse nationaliteit opgaven. We willen dat de overheid dit probleem helpt oplossen voor het opnieuw escaleert. Het louter afgeven van een papieren bevel om het grondgebied te verlaten, is onvoldoende."

Op piekmomenten in 2003 telde de Zeebrugse politie bijna 1.000 illegalen per maand. Ook toen waren het vooral Afghanen die via Zeebrugge een weg zochten naar Groot-Brittannië. Sindsdien hebben ook het havenbestuur en de havenbedrijven zwaar geïnvesteerd in beveiliging.

Nu in het nieuws