Leuvense politie onruimt kraakpand

De politie heeft maandagmorgen een kraakpand aan de Schapenstraat in Leuven ontruimd. Dat gebeurde zonder incidenten vermits de krakers nog voor de politie-actie het pand al hadden ontruimd.

Belga

De actie kwam er op vraag van de eigenaar, de Coöperatieve van Culturele Centra (CCC), een organisatie van Opus Dei die een gerechtelijk bevel tot ontruiming had bekomen.

Opus Dei kocht het pand tien jaar geleden van een arts, maar omdat het leeg bleef staan nam een groep krakers er in 2000 zijn intrek. Het pand werd herdoopt tot Autonoom Centrum Villa Skwattus Dei en er werden activiteiten georganiseerd zoals optredens en volkskeukens.

Ook het jaarlijks Boycot Marktrock-festival, een initiatief dat een alternatief wou bieden voor het volgens de krakers veel te commerciële Marktrockfestival, vond hier plaats.

Na twee vergeefse bouwaanvragen kreeg Opus Dei begin maart een bouwvergunning van de stad Leuven voor de uitvoering van een aantal werken. Het is op basis van deze bouwvergunning dat het van de rechter het ontruimingsbevel gekregen heeft.

Eerder kondigden de krakers aan dat ze zouden betogen op de avond van de ontruiming. Of het dat effectief het geval zal zijn, is nog onduidelijk.

Nu in het nieuws