Anciaux noemt idee van een avondklok voor Brugs pleintje verwerpelijk

Print
Vlaams minister van Jeugd Bert Anciaux is niet te spreken over het idee dat bij het Brugse stadsbestuur leeft om een avondklok vanaf 20.00 uur in te stellen voor spelende kinderen op het plein Fort Van Zevenberg. De schepen wil zo tegemoet komen aan de klachten van buurtbewoners over voetballende kinderen.
"Absoluut verwerpelijk", zegt Anciaux. "De openbare ruimte is van iedereen". De maatregel moet volgens de Brugse schepen van jeugd Lieve Mus (CD&V), die evenwel niet van een avondklok wil spreken, de gemoederen rond het plein bedaren.

Minister Anciaux is alvast niet te vinden voor het voorstel. "Vlaanderen, waar de woonkernen steeds meer dichtslibben, kan niet zonder wederzijds respect tussen generaties. Volwassenen moeten het de kinderen volop gunnen om op een speelpleintje of, onder bepaalde voorwaarden, op straat te spelen. Natuurlijk behouden de ouders hun verantwoordelijkheid voor toezicht. En vanzelfsprekend mag men van kinderen het nodige respect voor de volwassenen, andere kinderen en de omgeving verwachten", zegt hij.

"Een avondklok instellen om vanaf 20.00 uur de spelende kinderen uit de publieke ruimte te verbannen, is absoluut verwerpelijk. Kinderen zijn volwaardige medeburgers, ze horen erbij met hun speelse en levendige stijl en horen niet om 20.00 uur te worden afgevoerd", zegt hij.

Anciauw wijst er ook op dat het spelen van kinderen niet beperkt kan worden op basis van de Vlaremwetgeving. Enkel mechanisch voortgebracht lawaai kan door die wetgeving aan banden worden gelegd.

Ook JongCD&V is tegen het Brugse voorstel voor een avondklok gekant. Voor de jongerenpartij "primeert het recht op spelen en dus ook voetballen. Spelende kinderen kunnen niet voor overlast zorgen", luidt het.

.

Nu in het nieuws