'Supertrucks zo snel mogelijk invoeren'

Vlaams minister Kris Peeters (CD&V) wil zo snel mogelijk een aantal proeftrajecten invoeren voor supertrucks. Hij reageert hiermee op het voorstel van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL). Peeters heeft enkele concrete projecten voorgelegd aan federaal Mobiliteitsminister Landuyt maar die houdt voorlopig de boot af.

Landuyt moet een vrijstelling verlenen op het algemeen reglement op de technische eisen om het proefproject mogelijk te maken.

"Minister Landuyt heeft bijkomende vragen gesteld over de proeftrajecten. Mijn administratie heeft hier uitvoerig op geantwoord maar daarna hebben we niks meer vernomen", aldus Peeters. Zelf blijft hij alleszins voorstander om te experimenteren met de supertrucks.

"Persoonlijk vind ik dat de supertrucks zo snel mogelijk moeten ingevoerd worden. Het is bewezen dat ze milieuvriendelijker zijn en bovendien zullen er zo minder vrachtwagens op de weg zijn. De vraag wordt ook ondersteund door grote bedrijven als Volvo Gent. De proeftrajecten die we voorstellen zijn bovendien geselecteerd op basis van verkeersveiligheid."

Peeters verwacht nu geen antwoord meer van Landuyt. Vermoedelijk zal de vraag opnieuw voorgelegd moeten worden aan de volgende minister van Mobiliteit.

Vooraleer er sprake kan zijn van proeftrajecten waarop supertrucks worden ingeschakeld, moet er een duidelijk beeld zijn van de impact van die trucks op de verkeersveiligheid. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt, die daarover een studie heeft besteld bij het steunpunt verkeersveiligheid.

Nu in het nieuws