Vader van Stefanie ziet op tegen nieuw proces sms-moord

Print
In Tongeren wordt vanaf maandag 18 juni het assisenproces van de Mechelse ‘sms-moord’ overgedaan.
BR>
Gilbert De Mulder, vader van het op gruwelijke wijze vermoorde meisje Stefanie (18), bracht deze week in Kortrijk tijdens de actie ‘Lopen voor nabestaanden van geweld’ een moedige getuigenis, over hoe hij via de sport zijn leven weer wat zin probeert te geven. Ook al neemt het gemis om Stefanie nog iedere dag toe.

In september vorig jaar kregen Maura Van Lommel en haar zoon Andy Hermans in Antwerpen levenslang voor de moord op Stefanie De Mulder. De vrouw wilde het meisje dood om haar vriend Gilbert in het diepst van zijn hart te raken. Ze vond in haar zoon Andy een compagnon voor haar moordcomplot.

Stefanie kon haar vader tijdens haar doodsstrijd op 12 augustus 2004 nog een sms’je sturen met de woorden “Ppa gelp maura doet dood”.

Het Hof van Cassatie verbrak het arrest omdat de voorzitter in de beraadslagingskamer van de juryleden was geweest om enkele praktische zaken te bespreken. Een nieuwe assisenjury moet nu vanaf maandag opnieuw oordelen.

Een dure juridische miskleun, maar vooral een beproeving voor de nabestaanden, die de gruwel nog eens moeten herbeleven. In zijn getuigenis tijdens ‘Lopen voor nabestaanden van geweld’ repte de papa van Stefanie met geen woord over de zware tijd die weer voor de boeg staat.

“Ik vond het hier niet op zijn plaats. Maar natuurlijk maalt dat door mijn hoofd. Het wordt moeilijk, en toch wil ik er iedere dag in de assisenzaal bij zijn. Ik ben nu op het internet naar een logeeradres in Tongeren aan het zoeken. Voorlopig houd ik het bij de jeugdherberg.”

Of hij bang is dat het vonnis lichter zal zijn dan bij het eerste assisenproces? “Het wordt moeilijk om al die emoties opnieuw op te roepen. Mijn zoon, die de meest aangrijpende getuigenis heeft afgelegd vorig jaar, woont nu in Australië en kan niet meer komen.”

“Het eerste assisenproces voelde aan alsof al mijn botten uit mijn lijf werden getrokken. Dat er opnieuw over mijn kind wordt gesproken, vind ik wel goed. Het houdt haar levend. Dood ben je pas als niemand meer aan je denkt. Ik praat zelf nog heel veel over en mét haar. Al voel ik dat die gesprekken moeilijker worden, hoe verder de moord in het verleden ligt. Mijn huis hangt vol foto’s van Stefanie, om krampachtig die herinneringen levend te houden. Alleen: het zijn beelden die stilstaan in de tijd.”

Tegen de confrontatie met zijn ex en haar zoon ziet Gilbert wel hard op. “Zeker tegen de show die ze weer gaan opvoeren.”

.

Nu in het nieuws