Vlaamse overheid betaalt zich blauw aan Antwerpse kantoren

Voor de huur van het gloednieuwe Anna Bijnsgebouw in Antwerpen, waar de ambtenaren van de Vlaamse Gemeenschap sinds deze week gehuisvest zijn, betaalt de Vlaamse overheid 4,3 miljoen euro per jaar.

Belga

Per vierkante meter bedraagt de huurprijs 216 euro, aanzienlijk meer dan de hoogste huurprijzen voor kantoren in Antwerpen. Volgens Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA, foto), die bevoegd is voor de huisvesting van ambtenaren, betaalt de overheid op jaarbasis 4,3 miljoen euro voor het nieuwe gebouw.

"Het huurcontract werd afgesloten in december 2005 voor een periode van achttien jaar", zo zegt Bourgeois. "Het gebouw heeft een totale oppervlakte van ongeveer 18.500 vierkante meter. De eigenlijke huurprijs bedraagt 140 euro per vierkante meter. De rest zijn bijkomende kosten."

"Abnormaal hoog voor Antwerpen. Dat zijn Brusselse prijzen", zegt een verbaasde Antwerpse vastgoedexpert. "Voor kantoren met een goede ligging in Antwerpen betaalt men momenteel hooguit 125 euro per vierkante meter. Opvallend is bovendien de extreem lange huurperiode." Volgens projectdirecteur Frank De Snoeck van Robelco bedraagt de huurprijs "slechts" 3 miljoen euro of 162 euro per vierkante meter, maar is de prijs gestegen als gevolg van de vele extra aanpassingen die de klant vroeg.

Nu in het nieuws