Vlaamse ambtenaren krijgen nieuwe werkplek in Antwerpen

Voor 690 Vlaamse ambtenaren van het Vlaams Administratief Centrum (VAC) in Antwerpen zit hun tijd in het Copernicusgebouw erop.

Belga

Zij ruilden hun verouderde werkplek voor het gloednieuwe Anna Bijns-gebouw, eveneens vlakbij het Centraal Station. Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois, die het initiatief nam voor de ruimere huisvesting van de ambtenaren, huldigde het gebouw maandag officieel in.

Eind 2005 besliste de Vlaamse Regering om het Copernicusgebouw te verlaten en te verkopen. Het voldeed immers niet meer aan de behoeften van een modern administratief centrum. Bovendien was het te klein geworden: niet alle diensten van de Vlaamse overheid die in Antwerpen gevestigd zijn, konden er worden ondergebracht.

De Vlaamse overheid verhuisde daarom haar Antwerpse diensten naar een nieuw administratief centrum, het Anna Bijns gebouw. De werkruimtes zijn er ingericht volgens het 'Anders Werken' principe, een combinatie van tele- en thuiswerk en innovatieve flexibele kantoorruimtes. Daarbij heeft niemand per definitie een vaste werkplek en zijn er minder werkplekken dan personeelsleden.

Anders Werken zal geleidelijk worden ingevoerd in het Anna Bijns-gebouw. Vandaag heeft iedereen er nog een eigen plek, maar tegen 1 januari 2010 zullen er 20 procent meer ambtenaren werken dan er werkplekken zijn.