Strafvermindering voor Freddy Sergeant

De Belgische ex-wielerverzorger Freddy Sergeant heeft woensdag strafvermindering gekregen in de beruchte dopingaffaire rond de 'pot belge'. Sergeant zag zijn straf van vier jaar effectief in beroep herleid tot een celstraf van vier jaar, waarvan één met uitstel.

Belga

Laurent Biondi, de geschorste adjunct-ploegleider van het Franse team AG2R, werd vrijgesproken. Hij had in eerste aanleg 3 maanden cel met uitstel gekregen. De vijf andere beklaagden die beroep aantekenden, zagen hun straffen bevestigd.

De 63-jarige Sergeant wordt beschouwd als de spilfiguur in het dossier over de handel in dopingproducten en harddrugs. Tussen juni 2002 en januari 2005 zou het netwerk meer dan 3.000 doses van de 'pot belge', een cocktail van amfetamines, pijnstillers, heroïne en cocaïne voor sporters, in Frankrijk hebben ingevoerd.

Sergeant werkte tussen 1980 en 2001 bij profteams als Daf, Boule d'Or, HB, Deltongo, ZG Mobili, ADR en Continentale. Via België zou hij eigenhandig meer dan 2.000 doses van de 'pot belge' Frankrijk hebben binnengesmokkeld. Samen met zijn vrouw zat Sergeant al 350 dagen in voorhechtenis.

Sergeant kocht de cocktails van de Belgische oud-wielrenner Jean Vernies, aan 40 en 45 euro het stuk. Hij verkocht ze nadien voor 90 euro door aan de Franse wielerbroers Laurent en Fabien Roux. zij streken nadien tot 500 euro per stuk op. Laurent kreeg van de rechter in Bordeaux een celstraf van 30 maanden, waarvan 20 met uitstel. Zijn broer Fabien kreeg 24 maanden, waarvan 15 met uitstel. De twee gingen niet in beroep. Samen met Sergeant moeten ze een boete betalen van 180.000 euro.

Er stonden in Bordeaux in totaal 23 personen terecht.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio