Het regent maximum 6 procent van de tijd in België

In ons land regent het 6 procent van de tijd, zo blijkt uit cijfers van het KMI, die verspreid zijn door de algemene directie statistiek en economische informatie van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.

De cijfers hebben betrekking op de periode 1934-1997 in het meetstation van Ukkel. Het gaat telkens over tijdsintervallen van tien minuten. In de overgrote meerderheid van die intervallen valt er geen meetbare neerslag. Minstens 94 procent van de tijd regent het niet en maximaal 6 procent van de tijd wel, blijkt uit de cijfers.

"Hoewel velen beweren dat het in ons land vaak regent, blijkt dat in werkelijkheid niet te kloppen", stelt de algemene directie statistiek.

Het KMI heeft ook vastgesteld dat er in de loop van de dag twee neerslagpieken zijn. Er valt volgens de gegevens vooral veel regen in de late namiddag, tussen 15 en 18 uur. Vooral in de zomer is die piek erg uitgesproken. In de vroege ochtend, tussen 5 en 6 uur, is er ook een piek. Tussen 9 en 10 uur valt er dan weer duidelijk minder regen.

Ten slotte stelt het KMI vast dat de opwarming van de aarde voelbaar is in ons land. Zo zou er volgens een project van de K.U.Leuven tegen 2100 8 procent meer neerslag vallen in de winter en 13 procent minder in de zomer.

Nu in het nieuws