'Draadloze babyfoon schadelijk voor kind'

Print
Babyfoons moeten op de slaapkamer minstens drie meter van het kinderbedje staan. Dat meldt The Independent on Sunday op grond van een stelling van Britse wetenschappers. Die zeggen dat de hersenen van kleine kinderen extra gevoelig zijn voor de straling van deze toestellen. “Wetenschappelijk is dit nog niet bewezen,” nuanceert de Hasseltse oncoloog Jaak Janssens.
BR>
De paradox wil dat net die toestellen, die in huis worden gehaald om een baby ook tijdens de slaap te volgen en alle mogelijke onheil in het kinderbed te voorkomen, juist grote schade kunnen toebrengen. De babyfoons zouden het kind aan straling blootstellen. “En dat op een leeftijd waarop het daar het meest gevoelig voor is,” meldt The Independent on Sunday.

Draadloos

Geregeld duiken waarschuwingen op voor de gezondheidsrisico’s die voortvloeien uit het veelvuldig gebruik van gsm’s en draadloze internetverbindingen, omdat die een gevaarlijke elektronische smog zouden veroorzaken. Het Health Protection Agency (HPA) voegt nu ook de draagbare ‘vaste’ telefoons, zoals onder meer de huistelefoon en babyfoon, toe aan de categorie ‘potentieel gevaarlijk’.
Kinderen in de slaapkamer, waarschuwt HPA-voorzitter Sir William, zijn hypergevoelig voor de straling van dit soort apparaten. Omgerekend naar het lichaamsgewicht, incasseert een peuter twee keer meer van de potentieel gevaarlijke smog dan een volwassene.

De Zweedse hoogleraar Olle Johansson van het Karolinska Instituut in Stockholm, die al jarenlang een strijd voert tegen de Dect-straling van draagbare huistelefoons, onderstreept dat de cellen van een baby in volle groei “zeer gevoelig zijn”. Een Dectmonitor in de babykamer zou het kindje blootstellen aan meer microgolfstralen dan een gsm-mast in de achtertuin, klinkt het. Andere deskundigen geven de raad de babyfoon tenminste drie meter van het kinderbedje te plaatsen.

“Niet bewezen”

Maar de Hasseltse kankerspecialist Jaak Janssens kleurt het plaatje anders in. “Het is niet bewezen dat radiostralen gevaarlijk zijn voor de mens,” zegt hij. “Er is wel onderzoek gebeurd bij dieren, maar dan met zeer intense straling. Het is uiteraard goed om voorzichtig te zijn. De gsm bestaat nog maar tien jaar en als er gezondheidseffecten zijn, dan duiken die wellicht pas over nóg eens tien jaar op. Maar voorlopig denk ik dat het nog steeds veiliger is te telefoneren dan de straat over te steken.”
MEEST RECENT