BV's op affichecampagne 'Baas over eigen hoofd'

Eenentwintig bekende Vlamingen sieren de affiches van het platform Boeh! (Baas over eigen hoofd), dat wil dat vrouwen zelf kunnen beslissen om een hoofddoek te dragen in openbare functies of niet.

Belga

De affiches, die geïnspireerd zijn op de affichecampagne van Patrick Janssens voor de verkiezingen van 2006, worden de komende dagen verspreid.

Boeh! is een platform van autochtone en allochtone vrouwenorganisaties die zich in januari 2007 hebben verenigd uit protest tegen het hoofddoekverbod voor het Antwerpse stadspersoneel in publieke functies. Het platform eist de intrekking van dit verbod en argumenteert dat het zowel aan het recht op godsdienstvrijheid raakt, als aan de zelfbeschikking en emancipatie van vrouwen.

Boeh! vond 21 bekende Vlamingen bereid te poseren voor de affiches met de tekst Hoofddoek? De vrouw beslist.

Robbe De Hert, Youssef El Mousaoui, Pol Goossen, Anne Provoost, Tom Naegels, Carry Goossens, Tine Reymer, Bart Slegers, Ali Tcheelab, Annemarie Picard, Margot Vanderstraeten, Hilde Van Mieghem, Tessa Vermeiren, Vitalski, Walter Zinzen, Saddie Choua, Silvie Debie, Marleen Merckx (affiche), An Nelissen, Fatima Marzouki en Peter Platel delen de mening van de moslima's van Boeh!

"Wij zijn zowel tegen het verbieden als het verplichten van de hoofddoek", zegt Saida El Fekri van Boeh!. "Uiteraard is neutraliteit essentieel, maar alleen in de uitvoering van een functie, niet op vlak van het uiterlijk. Het gevolg van deze maatregel is dat hij burgers leert discrimineren in plaats van samen te leven met andersdenkenden en andersgelovigen."