Opeldirectie doet financieel gebaar naar arbeiders

Print
Met zondagavond een mogelijke heropstart van de productie in het achterhoofd heeft de directie van Opel Antwerpen een financiële toegeving gedaan. Bovenop een stakersvergoeding krijgen de arbeiders 35 maaltijdcheques, ook de ploegen die afgelopen woensdag het werk niet neerlegden.
De vakbonden bij Opel reageren erg positief op het gebaar van de directie. Na een reeks eerdere conflicten, die woensdag nog resulteerden in een spontane staking van de laatste ploeg, zetten ze de arbeiders aan om zondagavond effectief weer aan het werk te gaan.

Sinds 19.00 uur hebben ze zondag weer een stakerspost aan de poorten opgesteld. Dat oorspronkelijk om te voorkomen dat er vrijwilligers, op vraag van de directie, vroeger dan 22.00 uur de fabriek zouden binnen gaan om achterstand in te halen. Nu maken de bonden eveneens gretig gebruik van het piket om arbeiders die langs komen over de financiële opsteker te informeren.

"Aanvankelijk was er sprake van 25 maaltijdcheques. Nu zijn het er 35 geworden, wat neerkomt op een nettobedrag van ongeveer 170 euro per persoon" licht Rudi Kennes van de socialistische vakbond ABVV toe. "Samen met de stakersvergoeding krijgen de arbeiders een equivalent van twee werkdagen uitbetaald", aldus Kennes.

Veel "vroege vogels" verwacht het ABVV zondag niet aan de fabriek. Omstreeks 22 uur zal de nachtploeg officieel opkomen. De bonden achten de kans op werkhervatting, na de spontane actie woensdag en het lange Hemelvaartweekend, zeer groot.

.

Nu in het nieuws