Georgische oppositieleider op straat doodgeschoten

n Georgië is de leider van een oppositiebeweging zondagavond op straat doodgeschoten in de hoofdstad Tbilisi. Dat heeft de minister van binnenlandse zaken gemeld. De lokale televisie meldde dat de man, de 67-jarige Guram Sharadze, door vijf kogels werd getroffen en ter plaatse overleed. Een verdachte zou nabij de plaats van het misdrijf zijn gearresteerd.

AP Ned

Sharadze, een professor filologie aan de universiteit van Tbilisi, stond aan het hoofd van de nationalistische beweging Geloof, Vaderland en Taal. Vorig jaar leidde hij een protest tegen Westerse invloeden in Georgië, waarbij hij de bijdrage van de filantroop George Soros aan de Georgische samenleving "in potentie nog schadelijker dan de Bolsjewistische revolutie" noemde. In 2002 pleitte hij als parlementslid voor een verbod op de Jehova's getuigen.

Ook was Sharadze een bondgenoot van Zviad Gamsakhurdia, de eerste president van Georgië na de val van de Sovjet Unie. Die president werd met een coup afgezet en overleed in 1993 onder verdachte omstandigheden toen hij een opstand leidde tegen de regering van president Eduard Shevardnadze.