Magere opkomst voor Europese verkiezingen in Bulgarie

Print
De socialistische partij van de Bulgaarse premier Sergei Stanishev en de centrumrechtse partij van de burgemeester van Sofia hebben de Europese verkiezingen in Bulgarije gewonnen. Beide partijen haalden volgens peilingen vijf van de achttien zetels binnen. De opkomst was bijzonder mager.
Het was de eerste keer dat de Bulgaren hun achttien Europarlementsleden mochten kiezen, maar dat vooruitzicht wekte weinig enthousiasme op. Volgens het onderzoeksinstituut Alpha Research zou maximaal dertig procent van de 6,7 miljoen kiezers zondag de weg naar het stemhokje gevonden hebben. "Dit is de laagste opkomst sinds de val van het communisme", zegt voorzitster Boriana Dimitrova van Alpha Research.

Volgens peilingen van de onderzoeksinstituten Alpha, Gallup en Sova haalden de socialistische partij PSB en de partij GERB van de hoofdstedelijke burgemeester Boïko Borissov elk 23 procent. Samen bezetten ze tien van de achttien Bulgaarse zetels in het Europese halfrond. De socialisten haalden echter hun laagste score in tien jaar, terwijl diezelfde score voor de nieuwe partij GERB een opsteker van formaat betekent.

De partij van de Turkse minderheid strandde volgens de peilingen op 18 procent, allicht goed voor vier zetels. De ultranationalistische partij Ataka zou met 12 procent van de stemmen drie zitjes binnenhalen.

De achttien verkozenen zullen ruim twee jaar in het Europese Parlement zetelen. In juni 2009 verstrijkt de huidige legislatuur van het halfrond.

.

Nu in het nieuws