Bokito werd uit kooi gelokt

De Rotterdamse diergaarde Blijdorp overweegt het apeneiland waar vandaan vrijdag de gorilla Bokito wist te ontsnappen te beveiligen met een kooiconstructie of glazen wanden. Het park weet inmiddels op welke plek de zilverrug zijn verblijf heeft verlaten en onderzoekt welke maatregelen er genomen moeten worden om herhaling te voorkomen. Diverse bezoekers hebben gemeld dat de gorilla vlak voor zijn ontsnapping werd uitgedaagd en met steentjes werd bekogeld.

GPD

De 180 kilo zware Bokito zaaide vrijdag grote paniek toen hij uit zijn buitenverblijf ontsnapte, over een terras stormde en een restaurant kort en klein sloeg. Op het bezoekerspad greep hij een vrouw en sleurde haar enkele meters mee. Zij ligt met diverse botbreuken in haar arm, een verbrijzelde hand en tientallen bijtwonden in het ziekenhuis. De vrouw, een vaste bezoeker van de dierentuin, werd het afgelopen weekend meerdere keren geopereerd, maar heeft de intensive care inmiddels verlaten. Ze liet gisteren weten te overwegen een schadeclaim tegen Blijdorp in te dienen.

Directeur Ton Dorresteijn sluit echter niet uit dat Bokito het juist speciaal op de vrouw had voorzien. "Het recht in de ogen kijken door gorilla's als intimiderend ervaren. Zij kwam vaak langs en keek hem dan recht in de ogen. Vaste bezoekers lachen bovendien naar de gorilla en zien hem teruglachen. Alleen lacht een gorilla nooit. Als hij zijn bovenlip optrekt, is dat uit dreiging."

Volgens Dorresteijn weet het park inmiddels op welke plek Bokito over de gracht rondom zijn verblijf is gesprongen. Blijdorp onderzoekt nu hoe het gorillaverblijf beter kan worden beveiligd. "Je zou de gracht kunnen verbreden, maar het is de vraag of dat afdoende is", zegt Dorresteijn. "Daarom denken we ook na over zaken als een kooiconstructie of glaswanden." De gorilla's blijven voorlopig in hun binnenverblijf. Ook Bokito was daar het afgelopen weekend door het publiek te bewonderen.

Doorgaans zijn gorilla's bang voor water. Bovendien kunnen ze niet zwemmen. Volgens Dorresteijn komt het mogelijk door zijn opvoeding dat het water Bokito niet heeft afgeschrikt. "Hij is opgevoed door mensen. Misschien dat de angst voor water hem daardoor niet is bijgebracht. Daar komt bij dat hij ook niet bang is voor mensen, zoals gorilla's gewoonlijk zijn. Daarom durfde hij ook buiten zijn verblijf te komen."

Volgens de directeur was het gedrag van de gorilla de afgelopen maanden aan het veranderen. Dat kwam mede door het vertrek van een andere gorillagroep naar de dierentuin van het Chinese Shanghai. "In die groep zat een dominant mannetje. Nu die is vertrokken, ontwikkelde Bokito zich als een echt macho mannetje. Maar dat is een natuurlijk fenomeen en hadden we ook wel verwacht."

Nu in het nieuws