Nieuwe massale betoging tegen islamisering in Turkije

Duizenden met vlaggen zwaaiende Turken hebben zondag in Samsun, een havenstad aan de Zwarte Zee, gedemonstreerd voor het behoud van het seculiere karakter van de Turkse staat. De betogers vrezen dat de regering van premier Recep Tayyip Erdogan, wiens partij islamitische wortels heeft, Turkije tot een islamitische staat wil maken.

Samsun is de stad waar Mustafa Kemal Ataturk, de grondlegger van de seculiere Turkse staat, na de Eerste Wereldoorlog de onafhankelijkheidsoorlog tegen de geallieerde bezetters begon. De stad heeft dan ook een speciale status in het Turkse nationalisme. Het aantal betogers, geschat tussen de 50.000 en 60.0000, was zondag evenwel aanzienlijk minder groot dan bij vorige soortgelijke demonstraties in Ankara, Istanbul en Izmir. In de laatste stad kwamen vorige week zeker een miljoen mensen op de been.

De betogingen begonnen begin april om Erdogans regering onder druk te zetten af te zien van de kandidatuur van minister van buitenlandse zaken Abdullah Gül voor het presidentschap. De vrees was dat Erdogans AK-partij met de benoeming van Gül te veel macht zou krijgen en het land in islamitische richting zou duwen. Erdogan ontkende overigens krachtig dat zijn partij een islamitische agenda zou hebben.

Nu in het nieuws