Noord-Koreaans schip legt aan in Zuid-Koreaanse haven

Print
Na ruim vijftig jaar is zondag voor het eerst een Noord-Koreaans vrachtschip een Zuid-Koreaanse haven binnengevaren. Donderdag werd er al een symbolische treinrit uitgevoerd tussen de twee landen, die formeel nog in staat van oorlog met elkaar verkeren.
Het vrachtschip Kang Song Ho ging zondagochtend in de haven van Busan voor anker, aldus de Zuid-Koreaanse kustwacht. Het schip werd geïnspecteerd en zal vermoedelijk maandag aanleggen in de haven. Het is de bedoeling dat het schip driemaal per maand een vracht gaat vervoeren tussen Busan en de Noord-Koreaanse havenstad Rajin.

Donderdag reden twee treinen over de zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Zij passeerden daarbij de vier kilometer diepe gedemilitariseerde zone die beide landen sinds de beëindiging van de vijandelijkheden in 1953 scheidt. In 2003 werd al een spoorverbinding tussen de twee landen aangelegd, maar proefritten werden vanwege de spanningen over het Noord-Koreaanse nucleaire programma steeds uitgesteld.

De toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea kreeg in 2000 een belangrijke impuls door een ontmoeting tussen de leiders van beide landen. Sindsdien steken jaarlijks duizenden Zuid-Koreanen de grens over om in het noorden in speciale enclaves op vakantie te gaan of te werken.

.

Nu in het nieuws