Rwandaproces: overlijden ex-kolonel Nubaha wordt onderzocht

Print
Het parket van Brussel zal het overlijden van ex-kolonel Laurent Nubaha, een van de getuigen op het Rwanda-proces over de dood van tien Belgische blauwhelmen in Kigali, alsnog onderzoeken. Begin volgende week wordt een autopsie uitgevoerd. Dat zegt het Brusselse parket zondagavond.
De ex-kolonel stierf vermoedelijk een natuurlijke dood, zegt het parket. Toch wordt er volgende week een autopsie uitgevoerd, onder meer omdat er een gerucht de ronde gaat dat Nubaha mogelijk vergiftigd werd.

Met het oog op het proces kwam de gewezen kolonel op 20 april vanuit Congo naar België. Dezelfde dag nog werd de man gehoord door de federale politie. Hij uitte toen zware beschuldigingen aan het adres van Ntuyahaga. Later verklaarde hij in een brief aan het hof dat zijn verklaringen uitgelokt werden "door intimidatie en bedreigingen." Maar dat hebben de betrokken politieagenten voor het assisenhof ontkend.

Laurent Nubaha zou op 30 mei gehoord worden. Zijn gezondheidstoestand verslechterde echter zienderogen. Op 4 mei werd hij naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel overgebracht. Een wetsdokter verklaarde vrijdag dat zijn alcoholgebruik mogelijk zijn slechte gezondheid verklaart.

.

Nu in het nieuws