Ongeval met VLM-vliegtuig veroorzaakt door inschattingsfout

Print
Het van de baan raken vrijdagavond van een vliegtuig van de Belgische luchtvaartmaatschappij VLM op de luchthaven Eelde in het Nederlandse Drenthe is vermoedelijk veroorzaakt door een inschattingsfout van de piloot. Dat heeft een woordvoerder van de luchtvaartpolitie van het (Nederlandse) Korps landelijke politiediensten (KLPD) zaterdag gezegd.
De weersomstandigheden zouden daarbij een rol hebben gespeeld. Meestal komt de wind van voren bij het landen van vliegtuigen op vliegveld Eelde.

Vrijdagavond landde het toestel met een zogenaamde staartwind, wind van achteren. Hierdoor kwam het toestel verder op de landingsbaan terecht, met meer snelheid dan gewoonlijk. De piloot had vervolgens te weinig ruimte om af te remmen en schoot door. De Fokker-50 kwam in het gras aan het einde van de landingsbaan terecht en er ontstond brand. De Fokker-50 vervoerde elf passagiers en drie bemanningsleden. Niemand raakte gewond, maar de passagiers waren hevig geschrokken, aldus adjunct-directeur Chiel Sutterheim van het vliegveld. De inzittenden konden het toestel via de trap verlaten en zijn op de luchthaven opgevangen.

Het toestel kwam uit Londen en had een tussenstop in Amsterdam gemaakt. Het vliegtuig heeft nagenoeg geen schade opgelopen.
Nu in het nieuws