Undercoveragent die pedofielen ontmaskerde stond onder zware druk

De Belgische undercoveragent die de Fransen Christian 'Diablo' C. (49) en Hervé 'Heliot' L. (40) ontmaskerde alvorens ze een jong meisje konden ontvoeren om haar gruwelijk te misbruiken, heeft felicitaties gekregen van de top van de federale politie en van de minister van Justitie. Het was de eerste keer dat een undercoveragent werd ingezet in een zwaar pedofiliedossier.

jmartynowski

BR>

Undercovers vormen een speciaal eliteteam binnen de federale politie. Hun werk heeft absoluut niets te maken met wat politie-infiltranten in Amerikaanse films doen. Geen cowboytoestanden dus, integendeel. "Een undercover die zoals op televisie op eigen houtje handelt, kan zijn boeltje pakken. Elke stap in een onderzoek wordt besproken op briefings en debriefings. Een infiltratie-opdracht is teamwerk. Achter een agent die undercover gaat staat een ganse ploeg, met onder meer een psycholoog", zo luidt het bij de politie.

De man die die sadistische pedofielen ontmaskerde, stond onder zware psychologische druk. Je mag dat niet onderschatten, interesse tonen voor iets waarvan je zelf walgt. Die agent heeft misschien zelf kleine kinderen", zegt een ex-undercover.

Infiltrant kan je maar een paar jaar blijven. Langer houd je het immers niet vol. Bovendien wordt het gevaar op normvervaging dan te groot.

"De meeste undercoveropdrachten in ons land hebben te maken met grote drugsdeals. Meestal gaat het om korte infiltratieopdrachten. Maar af en toe gaan speurders ook maanden lang undercover. Denk maar aan het onderzoek naar Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Een agent wist vorig jaar het vertrouwen te winnen van de bendeleden van deze extreemrechtse groepering en werd vrij snel als volwaardig bendelid beschouwd. Hij werd zelfs mee met de verdachten gearresteerd. Dat soort opdrachten is psychologisch erg zwaar. Val je tijdens een dergelijke opdracht door de mand, dan is je leven in gevaar. Daarom wordt er veel geoefend op alle mogelijke scenario's. Al blijft iedere opdracht natuurlijk onvoorspelbaar."

"Discretie is van erg groot belang. Meestal weet enkel de echtgenote dat haar man undercover is. Mijn ouders waren niet op de hoogte en weten vandaag nog altijd niet wat ik deed. Ze wisten wel dat ik bij een speciale eenheid van de politie was. Meer niet. De man die infiltreerde in het clubje sadisten van Rouen zal ongetwijfeld ook een andere identiteit hebben gekregen. Om te verhinderen dat men hem later zou weten te vinden. Ook halen undercoveroperaties slechts zelden achteraf de pers. Om criminelen niet slimmer te maken dan ze al zijn", zegt de ex-infiltrant.

Daarom verwondert het hem dat het federale parket zoveel details heeft vrijgeven over de arrestaties in Frankrijk en de inzet van een Belgische undercover bij het onderzoek.

Nu in het nieuws