Verzorger Jef D'hont klapt uit biecht

Vandaag stelde voormalig wielerverzorger Jef D'hont zijn 'Memoires van een wielerverzorger' voor, een boek dat verhaalt over zijn veertigjarige carrière in de buik van het peloton.

Belga

De bekende soigneur, die 's werelds beste renners onder handen nam, is niet onbesproken, getuige zijn bijnaam 'Jef Bidon'. In zijn boek spreekt hij openhartig over het dopinggebruik "dat altijd aanwezig was" in het peloton.

D'hont schreef het boek omdat hij de hypocrisie en de omerta in het wielrennen beu is na de vele dopingaffaires, onder meer die van Festina, waarbij hij als zondebok werd geslachtofferd. Hij beklemtoonde maandag in het prestigieuze kader van het Astoria Hotel in Brussel en in de aanwezigheid van heel wat binnen- en buitenlandse pers dat het boek geen afrekening is.

"Het is geschreven uit liefde voor het wielrennen. En voor de jonge renners, de kampioenen van morgen, die hopelijk inzien dat het anders moet en kan", aldus D'hont.

Telekom

Een gans hoofdstuk is gewijd aan 'Het Telekomsysteem'. Van 1992 tot 1996 was de thans 65-jarige D'hont verzorger bij de Duitse topploeg, waar Walter Godefroot toen de plak zwaaide. Vooral Godefroot moet het ontgelden, getuige de zinsnede "Wat niet kon gevonden worden tijdens een dopingcontrole, was voor Walter geen doping".

D'hont bevestigt dat Telekom de eindzege boekte in de Tour de France van 1996 via de met epo geprepareerde Deen Bjarne Riis, die in die Tour zelfs een "levensgevaarlijke" hematocriet van 64 zou halen. Teamgenoot Jan Ullrich werd toen tweede. De ploegleiding en de dokters waren aanvankelijk tegen de intrede van epo in de ploeg, maar de successen van de Italiaanse ploegen staken de ogen uit: "het was epo of niet kunnen volgen".

Uwe Ampler was de eerste die in 1993 op eigen houtje binnen de ploeg met een epokuur was begonnen. Volgens D'hont werd het gebruik daarna binnen de ploeg structureel georganiseerd.

"De dokters van de Universiteit van Freiburg zouden het product rechtstreeks aan de renners bezorgen. Als de dokters afwezig waren, of de renners waren moeilijk te bereiken, dan zouden de verzorgers als tussenpersonen optreden. Walter Godefroot organiseerde het dopingsysteem en financierde het samen met zijn rechterhand Eddy Vandenhecke. De apotheek in Freiburg werd per overschrijving betaald via de bvba Godefroot in Drongen. Godefroot liet de renners alles tot de laatste cent terugbetalen", beschrijft D'hont in zijn boek.

"Het begon met één, twee renners in kleine hoeveelheden. Al snel volgden alle anderen, op Madiot en wat uitzonderingen na. We hadden geen keuze, dachten we toen. Het was een langdurig moment van collectieve verdwazing, heb ik achteraf bedacht. Eens de trein vertrekt, stopt hij niet meer. Dat was met epo niet anders."

Pevenage

In 1994 kwam Rudy Pevenage, de latere vertrouweling van Jan Ullrich en toenmalige goede vriend van Godefroot, bij het team. Hij mocht van Godefroot zijn gang gaan, getuige een door D'hont neergeschreven gesprek over epo tussen de twee: "Je mag heel ver gaan, maar je begrijpt dat ik mijn handen niet mag verbranden. Je hebt mijn volle steun, maar als je ooit problemen krijgt, dan moet ik je laten vallen." D'hont verliet de Duitse ploeg in 1996, omdat hij de druk van het dopingsysteem niet meer aankon.

Op de persconferentie zaten naast D'hont ook uitgever Andre Van Halewyck en senator Jean-Marie Dedecker, al 35 jaar bevriend met de verzorger, aan tafel. Van Halewyck noemde D'hont "een moedig man, omdat niet velen dergelijk boek zouden durven schrijven". Normaal was het boek al eerder dit jaar verschenen, maar Van Halewyck "wilde de dopingheisa rond Het Laatste Nieuws en Patrick Levefere laten passeren". De Leuvense uitgever beseft dat hij -naar analogie met de zaak-Lefevere, waarin schadeclaims van miljoenen euro's werden gesteld- ook gevaar loopt. "We hebben ons daar dan ook tegen verzekerd bij AIG in Manchester. In België was dat niet mogelijk. We zijn internationaal verzekerd, behalve voor de VS en Canada, dat is blijkbaar niet doenbaar."

Reactie Walter Godefroot

Walter Godefroot, voormalig sportief baas bij Telekom en T-Mobile, thans raadgever bij ProTourteam Astana, wordt in het boek van Jef D'hont genoemd als organisator van doping binnen Telekom in de jaren '90. Godefroot van zijn kant is terughoudend in zijn reactie op de aantijgingen van de ex-verzorger. "Ik heb her en der al wat dingen opgevangen die Jef D'hont zou neergeschreven hebben in zijn boek. Beschuldigingen aan mijn adres. Ik wil eerst wel eens het boek volledig lezen voor ik echt alles ga beginnen weerleggen of dreig met processen wegens eerroof."

"Feit is dat Jef D'hont nu de man speelt en niet de bal. Dit is een persoonlijke afrekening met mij. Niet meer niet minder. Verder wil ik daar niet veel woorden meer over kwijt, behalve dan dat ik in alle eer en geweten kan zeggen dat ik nooit dopinggebruik organiseerde binnen de ploeg. Ook heb ik mijn renners nooit gestimuleerd om naar verboden middelen te grijpen, wat anderen ook mogen beweren", aldus Godefroot.

Reacties uit Duitsland

"Dat zijn zware beschuldigingen. We zullen ze in alle rust bekijken, vooraleer we reageren", luidde de reactie van Rolf Aldag, huidig sportdirecteur van T-Mobile (ex-Telekom) en elf jaar geleden als renner deel uitmakend van het team rond Jan Ullrich, in de marge van Luik-Bastenaken-Luik.

Udo Bölts, nog al een ex-collega van Ullrich bij Telekom en vandaag ploegleider bij Gerolsteiner, merkte tijdens zijn actieve carrière "niets van dat alles". Hij wil dan ook "geen commentaar kwijt over deze nonsens", behalve nog dat "je weet wel hoe het loopt, als er iemand geld wil verdienen".

Bob Stapleton, de nieuwe manager van T-Mobile, sloot een samenwerking met aangebrande dokters in de toekomst uit. "Als de beweringen over de Universiteit van Freiburg waar blijken te zijn, dan zullen we naar alternatieven zoeken", liet de Amerikaan in 'Der Spiegel' optekenen.

Universiteit start onderzoek

Naar aanleiding van het boek van gewezen wielerverzorger Jef D'hont zal de universiteit van Freiburg door een externe commissie laten onderzoeken wat de rol is van haar artsen Lothar Heinrich en Andreas Schmid. Volgens D'hondt zouden de twee in het eerste deel van de jaren '90 als teamdokters van het toenmalige Telekom de renners met epo hebben bevoorraad.

"De universiteit van Freiburg heeft met een grote bezorgdheid kennisgenomen van de beweringen van toenmalig verzorger Jef D'hont over Team Telekom", klinkt het maandag in een communiqué. "De universiteit distantieert zich van deze zware beschuldigingen, die vooralsnog niet zijn hardgemaakt. Zelf zullen we er alles aan doen om klaarheid te kunnen scheppen in deze zaak." Daarom schakelt de universiteit een onafhankelijke commissie in die de waarheid moet achterhalen.