K.U.Leuven ontwikkelt door hersensignalen aangestuurde rolstoel

Onderzoekers van het departement Werktuigkunde van de Katholieke Universiteit Leuven hebben de voorbije maanden geslaagde proeven uitgevoerd met een intelligente rolstoel die aangestuurd wordt door hersensignalen van de patiënt.

Belga

De rolstoel bevat ook een systeem dat correcties uitvoert als de stoel ergens dreigt tegenaan te botsen. Het is volgens de onderzoekers de eerste keer dat proeven met dergelijke besturing zo succesvol verlopen.

De rolstoel is een oplossing voor mensen die als gevolg van een gebrekkige handmotoriek niet in staat zijn een rolstoel te besturen met hun handen. In theorie is ook een rolstoel mogelijk die een bepaald parcours autonoom aflegt terwijl sensoren voorkomen dat hij ergens tegenaan botst. Maar nogal wat patiënten vinden het erg dat ze willoos worden rondgereden in een machine terwijl ze geestelijk nog volledig in orde zijn.

De rolstoel die nu getest is, vangt door middel van sensoren hersensignalen in het hoofd van de bestuurder op en zet die om in commando's zoals vooruit, links en rechts. Daarnaast bepalen sensoren op de rolstoel de afstand tot obstakels en zorgen ze ervoor dat deze nergens tegenaan rijdt.

Een intelligente besturing op de rolstoel combineert beide signalen en bepaalt in welke mate de bestuurder in controle is en in welke mate de rolstoel het overneemt.