Nieuwe plannen voor archeologisch onderzoek domein Raversijde

De provincie West-Vlaanderen heeft haar toekomstplannen toegelicht op het provinciaal domein Raversijde. Dat gebeurde bij de opening van de tentoonstelling "Verdronken Verleden" over maritieme archeologie naar aanleiding van de 15de verjaardag van het archeologisch onderzoek op de site. Gedeputeerde Jan Durnez kondigde 5 nieuwe projecten aan voor dit en volgend jaar.

Marnix Pieters van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) schetste het belang en succes van het wetenschappelijk onderzoek. "De natte, kalkrijke polderklei, de landwaartse verplaatsing van het Middeleeuwse polderdorp en een samenloop van omstandigheden, waardoor ook op het strand vondsten werden gedaan, hebben ervoor gezorgd dat deze site archeologisch belangrijk is. Het langdurige onderzoek en de zorg dat de wetenschap ook een maatschappelijke dimensie kreeg, hebben er voor gezorgd dat er sinds de opening van het bezoekerscentrum al 100.000 mensen in contact kwamen met het archeologisch erfgoed", aldus Pieters.

Durnez, bevoegd voor de provinciale domeinen, schetste de grote projecten voor dit en volgend jaar. "Er zullen nieuwe opgravingen gebeuren richting Middelkerke, rondom de plaats waar zich 11 woningen bevinden. Er komt ook een prospectie met duikers en akoestisch onderzoek van een zone op het strand om na te gaan of er nog sporen zijn van Romeinse bewoning."

Komende zomer komt er ook een tentoonstelling over een achttiende-eeuws scheepswrak op de Zandbank De Buitenratel. In april 2008 wordt een tentoonstelling opgezet rondom het onderzoeksschip Belgica en de poolreizen van Adrien de Gerlache. In mei 2007 opent dan weer een expo over het fronttoerisme in het Memoriaal Prins Karel.

De tentoonstelling "Verdronken Verleden" markeert de 15de verjaardag van het archeologisch onderzoek en geeft een overzicht van het maritiem archeologisch erfgoed in België en van een aantal gerenommeerde projecten uit de hele wereld, zoals de kogge van Bremen, de Romeinse platbodems en onderzoek naar het vlaggenschip van Lodewijk XIV. De expo is nog tot 15 juni te bekijken in het bezoekerscentrum van het domein Raversijde.

Nu in het nieuws