Anti-Europese Poolse zender Radio Maryja wil EU-subsidies

Print
De ultrakatholieke Poolse zender Radio Maryja wil EU-subsidies om de kas van haar journalistenschool te spijzen, zo schrijft woensdag de krant Gazeta Wyborcza. Niet onbelangrijk detail: Radio Maryja is virulent anti-Europees.
Pater Tadeusz Rydzyk, stichter en directeur van Radio Maryja, wil 23 miljoen euro uit de EU-kas in het kader van een programma "ter stimulering van de innovatie in de Poolse economie". Over de periode 2007-2013 mag Polen voor dit programma rekenen op 8,3 miljard euro uit de Europese vetpot.

Aan de vooravond van de Poolse toetreding tot de EU voerde Radio Maryja een hevige anti-EU-campagne. Volgens de zender lijdt de EU aan een "moreel relativisme" dat de deur opent voor euthanasie, abortus en homoseksualiteit.

Radio Maryja mag rekenen op zo'n drie miljoen trouwe luisteraars. De katholiek-fundamentalistische zender hanteert immer een nationalistische en vaak ook antisemitische toon.
De radiozender heeft heeft ook een krant en een tv-zender, en voor het functioneren van die onderdelen heeft pater Rydzyk een school voor "journalistiek" gesticht.

.

Nu in het nieuws