De Belg vertrouwt meer op cornflakes dan op de politiek

Print
De Belg heeft meer vertrouwen in een kommetje ontbijtgranen dan in een Wetstraat vol politici.
BR>
Dat is zijdelings af te leiden uit ‘European Trusted Brands 2007’, een enquête van Reader’s Digest naar het consumentenvertrouwen in 15 Europese landen. Zo’n 85% van de Belgen verkiest Kellogg’s als breakfast cereal. Tegelijk zegt 93% van de bijna 1.000 ondervraagde landgenoten weinig of geen vertrouwen te hebben in de binnenlandse politieke klasse.

Zo’n 37 merken mogen dit jaar in België het epitheton ‘Most Trusted Brand’ (‘meest vertrouwd merk’) voeren. De sterkste merken staan al voor een zesde of zevende jaar onafgebroken op de eerste plaats: Dash (waspoeders), Nivea (huidverzorgingsproducten), Axa (verzekeringen), Visa (kredietkaarten), Fortis (banken), Neckermann (touroperators), Canon (camera’s), Nokia (gsm’s) en Miele (huishoudapparaten).

Emile Vermeulen van Reader’s Digest Belgium: “Maar je zou kunnen zeggen dat voor België Nivea de grote winnaar is. Dat merk wint in drie categorieën, naast huidverzorging nu ook in cosmetica, waar ze Yves Rocher verslaan, en haarverzorging, waar ze de eerste plaats overnemen van L’Oréal.”

Nog zo’n meervoudige winnaar is Miele, dat dit jaar ook in de categorie ‘stofzuigers’ het meeste vertrouwen wekte bij de consument. En ook Colruyt zal erg blij zijn: de bodemprijssupermarktketen stoot dit jaar Delhaize van de topplek.

Belgacom is voor de tweede keer op rij de meest vertrouwde internetprovider - de drie jaren daarvoor was dat Telenet. Idem met Esso, dat voor de tweede keer z’n eerste plek bevestigt in de categorie ‘benzinestations’, nadat Shell drie jaar het meeste vertrouwen inboezemde.

Andere vertrouwenswekkende merken in België zijn Vitalinea (afslankproduct), Volkswagen (auto), Martini (apertief) , Grohe (badkamergerief), Duracell (batterijen), Becel (boter, margarine), Côte d’or (chocolade) , Coca-Cola (frisdrank), Douwe Egberts (koffie), Spa (mineraalwater), Knorr (soep), Colgate (tandpasta), en HP Compaq (pc)

.

Nu in het nieuws