'Microsoft kan niet vervolgd worden voor schending octrooi buiten VS'

Print
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag beslist dat Microsoft in de VS niet vervolgd kan worden voor schendingen van octrooien bij de verkoop van zijn software in het buitenland.
De Amerikaanse wetgeving op octrooien is normaal alleen van toepassing op de verkoop binnen de VS, maar er wordt een uitzondering gemaakt voor bedrijven die een onderdeel dat een Amerikaans octrooi schendt, exporteren om het te gebruiken voor een afgewerkt product, dat in het buitenland verkocht wordt. Die bedrijven kunnen volgens de Amerikaanse wet ook vervolgd worden.

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T stelde dat dit het geval was voor de verkoop van het Microsoft-besturingssysteem Windows, waarin software (met name spraaktechnologie) is verwerkt die Microsoft geplagieerd zou hebben van AT&T.

In juli 2005 kreeg AT&T gelijk van de rechter in beroep, maar het Hooggerechtshof verbrak dat vonnis maandag. Het stelde dat de uitzondering niet van toepassing was, noch op de verkoop van Windows, noch op de verkoop van eender welke Amerikaanse software in het buitenland. Het Hooggerechtshof oordeelde dat software een immaterieel product is, en dus niet beschouwd kan worden als een onderdeel van een afgewerkt product.

Daarnaast oordeelde het hof dat de software van Windows kopieën zijn van het originele Microsoft-product en dat het dus niet gaat om export vanuit de VS. Als AT&T zijn software wil beschermen in het buitenland, moet het octrooien neerleggen en ervoor zorgen dat ze elders ter wereld gerespecteerd worden, oordeelde het hof nog.
Nu in het nieuws