Bloedige aanslagen in zuiden Thailand

Print
Door een bomexplosie op een drukke avondmarkt in het district Muang in de Zuid-Thaise provincie Pattani zijn maandag twintig mensen gewond geraakt. De daders lieten een briefje achter waarop de aanslag een vergelding wordt genoemd voor een dodelijke aanslag op een moskee, zaterdag. De Thaise politie heeft dit bekendgemaakt. De bom was verborgen in een mand op een motor die voor een kraam van een moslim stond geparkeerd. Van de twintig gewonden waren vier er slecht aan toe.
Bij de aanslag van zaterdag vond een islamitische man de dood en raakten drie andere moslims gewond. Hoewel in het briefje dat maandag werd achtergelaten Thaise veiligheidstroepen als daders worden genoemd, zeggen de autoriteiten dat de aanslag van zaterdag vermoedelijk het werk is van moslimextremisten die de spanningen in Zuid-Thailand willen opvoeren.

Eerder maandag werden in Pattani twee boeddhistische dorpelingen dood aangetroffen. De verbrande lichamen van de slachtoffers werden gevonden op een weg in het district Nong Chik. Een van de slachtoffers was onthoofd en zijn hoofd werd vijf kilometer verderop gevonden. Het tweetal werd volgens de politie waarschijnlijk zondagavond vermoord. Op de weg bij de lichamen was een boodschap gekalkt, die luidde: 'Dit is wraak voor Hutae Bongor'.

Hutae Bongor is de plaats waar zaterdag de aanslag op de moskee werd gepleegd.

Elders in het zuiden, in de provincie Narathiwat, ontplofte maandag in een restaurant een bom die in een door een klant achtergelaten tas zat. Een personeelslid van het restaurant raakte gewond, aldus de politie.

Pattani en Narathiwat zijn twee van de drie provincies in het zuiden van het overwegend boeddhistische Thailand waar moslims de meerderheid vormen en waar sinds 2004 een islamitische opstand gaande is die al ruim tweeduizend mensen het leven heeft gekost. De opstandelingen zouden er op uit zijn de boeddhistische ingezetenen van de drie zuidelijke provincies te verjagen.
Nu in het nieuws