'Heropbouw van Irak is een fiasco'

Zes van de acht Iraakse reconstructieprojecten die door de Amerikaanse regering worden aangehaald als een succes, zijn in werkelijkheid grote mislukkingen. Dat blijkt uit een officieel Amerikaans rapport dat maandag werd gepubliceerd.

Belga

De speciale onderzoekscommissie "Sigir" boog zich onder meer over een ziekenhuis, een kazerne en de internationale luchthaven van Irak, zo meldt de BBC maandag. Uit het rapport blijkt dat het in de meeste gebouwen al na een half jaar fout loopt. Onkundige loodgieterij, gebrekkige elektriciteitsbedrading en regelmatige plunderingen maken de gebouwen nagenoeg onbruikbaar. Het rapport noemt de corruptie bij de Iraakse overheid als voornaamste reden voor de chaos.

Op de luchthaven van Bagdad werd 11,8 miljoen dollar gespendeerd aan nieuwe elektriciteitsgeneratoren, waarvan drievierde - voor een waarde van 8,6 miljoen - intussen niet meer werkt. In een kinderziekenhuis wordt een peperdure installatie voor de verspreiding van zuurstof niet gebruikt. Het personeel vertrouwt de apparatuur niet. In hetzelfde hospitaal worden gebruikte naalden en verbanden in de riool gegooid omdat het afvalverwerkingssysteem niet werkt.

Door de aanhoudende aanslagen komt bovendien de voorziening van water, olie, elektriciteit en gas voortdurend in het gedrag. Volgens officiële cijfers van de Amerikaanse overheid zijn er elke week gemiddeld 1,4 aanslagen tegen nutsvoorzieningen. De arbeiders die de infrastructuur telkens weer moeten repareren, lopen bovendien het risico ontvoerd of vermoord te worden. Daardoor had Bagdad in maart gemiddeld 6,5 uur per dag stroom, tegenover 8 uur een jaar eerder.

Ook de olieproductie gaat achteruit. In het eerste trimester van 2007 werden 1,95 miljoen vaten per dag opgepompt, tegenover 2,17 miljoen in het voorgaande trimester. Voor de invasie van de Verenigde Staten werden er 2,8 miljoen vaten per dag geproduceerd.

De commissie die het rapport opstelde, werd drie jaar geleden door het Amerikaanse Congres opgericht na aanhoudende berichten over fraude en corruptie bij de heropbouw van Irak.