'Britse politie verijdelde aanslag op lijnvliegtuig'

Print
De Britse politie heeft een complot van het terreurnetwerk al-Qaida verijdeld. Dat is maandag vernomen uit gerechtelijke bron.
Terroristen wilden enkele maanden na de aanslagen van 7 juli 2005 in Londen met een raket een lijnvliegtuig neerhalen. Het Britse gerecht wilde de informatie pas vrijgeven na de veroordeling van de vijf Britten wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Vorig jaar werd de 29-jarige Kazi Rahman veroordeeld tot negen jaar cel nadat hij bekende wapens te hebben gekocht om aanslagen te plegen in Groot-Brittannië. Hij werd op 29 november 2005 opgepakt bij een antiterreuractie terwijl hij op een parking van een tankstation drie Uzi-mitrailleurs en munitie wilde kopen.

De man wilde ook grond-luchtraketten en raketlanceerders kopen om ze te gebruiken tegen Britse doelwitten. Aan een geheim agent van wie hij dacht dat het een tussenpersoon was, vertelde hij dat hij mogelijk 65.000 pond kon verzamelen om nog gevaarlijkere wapens te kopen om "een vliegtuig mee neer te halen".

Bij de man thuis werden plannen gevonden van een Britse elektriciteitscentrale en boeken over de "martelaars" van 11 september 2001. Rahman was een kennis van Mohammed Babar, een Amerikaanse Pakistaan die in de VS schuldig pleitte voor verschillende terreurdaden. Babar was een van de bronnen van het Britse parket in het proces tegen Omar Khyam, Antony Garcia, Waheed Mahmood, Jawad Akbar en Salahuddin Amin die maandag in Londen levenslang kregen.
Nu in het nieuws