Turkse premier spreekt het volk toe

Print
Turkije moet zich inzetten om de huidige vrede en stabiliteit te beschermen. Dat heeft premier Recep Tayyip Erdogan maandag gezegd in een televisietoespraak. "Nog 4,5 jaar geleden kampte dit land met ernstige problemen, maar die zijn goddank één voor één opgelost", zei Erdogan.
BR>
In Turkije nemen de politieke spanningen momenteel toe in verband met angst dat het seculiere karakter van de Turkse staat in gevaar is. De regerende, confessionele AK-partij staat onder grote druk van oppositie en leger om vervroegd verkiezingen uit te schrijven in verband met de kandidatuur van AK-minister van buitenlandse zaken Abdullah Gül voor het presidentschap.

Zondag demonstreerden in Istanbul ongeveer zevenhonderdduizend mensen, die het aftreden van de regering eisten. Een invloedrijk verbond van Turkse industriëlen en zakenlieden, TUSIAD, riep op tot vervroegde verkiezingen om de scheiding van geloof en staat en de democratie te beschermen. Het Turkse leger dreigde vrijdag te interveniëren en drong er bij de regering op aan de invloed van de islam te beperken.

Vice-premier Abdullatif Sener zei dat de regeringspartij nog geen besluit over de kwestie had genomen. Hij zei ook dat de regering de ontwikkelingen nauwlettend volgt en constateerde dat er zowel in binnen- als buitenland vertrouwen bestaat in de Turkse economie. Erdogan wees er in zijn toespraak van maandag op dat jaarlijkse economie groei in Turkije tussen 2003 en 2006 7,3 procent bedroeg en dat het jaarinkomen per hoofd van de bevolking sinds zijn aantreden in 2002 is gestegen van omgerekend tweeduizend tot vierduizend euro.

Het Turkse Constitutionele Hof buigt zich momenteel over een oproep van de seculiere Republikeinse Volkspartij om de presidentsverkiezingen ongeldig te verklaren. Een positieve reactie van het hof op die oproep zou kunnen leiden tot vervroegde algemene verkiezingen. De verwachting is dat het hof zich dinsdag of op z'n laatst woensdag zal uitspreken.
Nu in het nieuws