Raad van Europa geschokt over verklaring Turkse legerleiding

De secretaris-generaal van de Raad van Europa, Terry Davis, heeft maandag gezegd geschokt en bezorgd te zijn over het standpunt van de Turkse legerleiding in de politieke crisis in Turkije. Het Turkse leger dreigde vrijdag te interveniëren in de presidentsverkiezingen en drong er bij de regering op aan de invloed van de islam te beperken.

AP Ned

"Deze verklaring lijkt een opzettelijke poging van het leger de presidentsverkiezingen te beïnvloeden", zei Davis. "Ze moeten in de kazerne blijven en zich niet met de politiek bemoeien."

Minister van buitenlandse zaken Abdullah Gül heeft zich namens de regeringspartij AK, die islamitische wortels heeft, kandidaat gesteld voor het presidentschap. De kandidatuur van Gül stuit evenwel op krachtig verzet van het leger en oppositiepartijen.

"In een democratie staat het leger onder bevel van democratisch gekozen staatsvertegenwoordigers", zei Davis. "Het leger heeft van zichzelf geen enkele democratische legitimiteit en kan geen politieke rol spelen", vervolgde hij. "Ik ben geschokt dat het leger van een lidstaat van de Raad van Europa op zo'n wijze optreedt bij een democratisch en constitutioneel proces."

Davis riep alle politieke partijen in Turkije op de inmenging van het leger in het politieke proces in duidelijke taal te veroordelen. Turkije is sinds 1949 lid van de Raad van Europa, die sinds haar oprichting in datzelfde jaar de democratie en de mensenrechten in Europa probeert te steunen. Het land werd in 1981 geschorst als lid van de parlementaire assemblee en pas drie jaar later, in 1984, opnieuw toegelaten.