'Olmert maakte ernstige fouten tijdens oorlog in Libanon'

Print
De Israëlische premier Ehud Olmert is verantwoordelijk voor de ernstige fouten die gemaakt zijn tijdens de oorlog in Libanon in de zomer van 2006. Dat heeft rechter Eliahu Winograd, voorzitter van de onderzoekscommissie over het conflict, maandag bekendgemaakt.
Het rapport werd maandag openbaar gemaakt op een persconferentie in Jeruzalem.

Olmert startte in juli vorig jaar een oorlog in Libanon nadat twee Israëlische soldaten door Hezbollah waren ontvoerd. Olmert wordt onder meer een slechte tactiek, kortzichtigheid, en gebrek aan visie verweten.

De oorlog eindigde na iets meer dan een maand. Er vielen meer dan 1.000 -vooral Libanese- doden, er waren grote verwoestingen in Libanon en onophoudelijke raketbeschietingen op het noorden van Israël, zonder dat Israël er in geslaagd was Hezbollah te verslaan. De twee soldaten zitten nog steeds vast.

Volgens Winograd rust de verantwoordelijkheid voor de fouten op de schouders van Olmert, de minister van Defensie Amir Peretz en de voormalige stafchef van het leger Dan Haluz.

In december was een intern onderzoek van het leger al tot de conclusie gekomen dat de militaire leiding tijdens de strijd in Libanon op alle vlakken was tekort geschoten.
Nu in het nieuws