Rechtszaak gewelddadige dood Chinese journalist begonnen

In China is het proces begonnen tegen zeven mannen die verdacht worden van het in elkaar slaan van een journalist met dodelijke afloop. Dat heeft de staatsomroep maandag gemeld.

De journalist, Lan Chengzhang, werd te grazen genomen toen hij in januari met een collega een illegale kolenmijn bezocht om de directeur te interviewen. De directeur, een van zeven verdachten, zou toen een groepje mannen bij elkaar geroepen hebben om de twee journalisten te lijf te gaan. Lan raakte zwaar gewond en overleed een dag later in het ziekenhuis. Zijn collega liep een gebroken arm en andere verwondingen op.

Volgens onbevestigde berichten had Lan de directeur om geld gevraagd in ruil waarvoor hij beloofde zijn verhaal over de illegale mijn in te trekken. De zaak is exemplarisch voor situaties waarin de Chinese pers in ruil voor smeergeld positief schrijft of negatieve berichtgeving mijdt. De zaak kreeg vooral bekendheid omdat de Chinese president Hu Jintao persoonlijk om een onderzoek naar de gebeurtenissen had gevraagd.

Nu in het nieuws