'Prins Harry niet welkom in Irak'

Print
Iraakse politici hebben aangedrongen op een herziening van de plannen om de Britse prins Harry in te zetten in het zuiden van Irak.
Harry zou volgens hen het "hoofddoelwit" vormen voor rebellen. Dat meldt The Daily Telegraph maandag.

Het inzetten van de 22-jarige prins wordt nu bekeken door het Britse leger, na de dood van 12 Britse soldaten in het zuiden van Irak deze maand, de hoogste dodentol sinds de invasie in 2003. Het totale aantal doden bij de Britse soldaten ligt op 146, nadat een jonge soldaat bij een patrouille in Basra zondag om het leven kwam.

Harry, de derde in lijn voor de troonopvolging, wordt waarschijnlijk binnenkort met zijn "Blues and Royals Regiment" ingezet in het zuiden van Irak, hoewel nog wordt nagegaan wat de precieze rol van zijn deelname zal zijn.

Volgens The Daily Telegraph heeft een Iraaks politicus van de Soennitische minderheidspartijen gezegd dat de prins, die tweede luitenant is, een "hoofddoelwit" zou vormen voor terroristen. Allaa Abdulrazzak van de soennitische al-Tawafuq-partij zei ook dat de aanwezigheid van de jonge officier de toekomstige relaties van de koninklijke familie met Irak zou kunnen beschadigen.

"Prins Harry, met alle respect, moet in zijn eigen land blijven om zichzelf niet aan risico's of andere zaken bloot te stellen. Hij moet de wil van het Iraakse volk en de Iraakse autonomie en onafhankelijkheid respecteren", benadrukte Falah Shenshel, een Sjiitisch parlementslid van de partij van Moqtada al-Sadr.
Nu in het nieuws